Morluk Nasıl Geçer? Morluklara Ne iyi Gelir?
Doğal ve Bitkisel Tedavi Yöntemleriyle morluklar nasıl geçer?
Çarpma Sonrası Oluşan morluklar
Çarpma sonrası oluşan morluklara "hematom" denir. Bu morluklar, çarpma sonucu derinin altındaki kılcal damarların kopmasıyla meydana gelen kan birikintileridir. Bu çarpma sonucu, yani “hematon” sonucu çarpılan bölge şişer, kızarır ve ağrır. Deri altında kanama devam ettiği sürece şişme inmez ve artar.
Bu süreç ortalama 5-10 dakika sürer ve tamamlandıktan sonra şişme durur.
Böyle bir durumda yapılabilecek en iyi şey, bölgeye soğuk uygulamak olacaktır. Örneğin; buz torbası koyabilirsiniz. Soğuk hematonun gelişmesini durdurur ve ağrıyı azaltır. Ortalama 30 dakika sonrada ağrı tamamen kaybolur.
Fakat bundan sonraki evrelerde bölgede morluk oluşur ve bir hafta sonunda sarı-yeşil bir renk alır, şişliği giderek azalır ve toplanan kan tam olarak vücut tarafından emilince ortadan kaybolur.
Hematomun 1. günden sonraki tedavisinde bölgesel heparinli pomatlar kullanılabiliyor. Fakat bölgesel tedavi yapılması da hematomlar ortalama 15 – 21 gün içinde iyileşirler. Bazen iki cisim arasında sıkışan parmak veya tırnakların altında da hematom oluşabilir.
Bölgeyi soğutmak en doğru harekettir. Tırnak altında oluşan hematomların cerrahi yolla boşaltılması ağrıyı derhal durdurur, iyileşmeyi kolaylaştırır.
Normal olarak hematom bir kaç gün içinde kendiliğinden iyileşir. Ağır ve kompleks olan durumlar hariçtir.
Kol, ayak gibi eklem bölgeleri için doğal ilaçlardan arnika kremlerinin harici olarak kulanılması uygundur.
Morluklara Ne iyi Gelir? Doğal Tedavi Yöntemleri
1. Siyah zeytin çekirdekleri çıkarılıp ezilerek, lapası eziklere sarılır.
2. Un, zeytinyağı, bal karıştırılıp hamur yapılarak sarılır.
3. Et dövülüp eziklere sarılır.
4. Çarpmalar, düşmeler sonucu oluşan morluklara Biberiye yağını sürün, 2 saat sonra morluk geçmeye başlar. Biberiye yağı kesiklere, ağrılara, morluklara çok iyi gelir.
Vücuttaki Ezilmeler Ve Tedavisi
Bu makalede: vücudumuzda çeşitli kazalarla meydana gelen ezilme ve morarmaların tedavisi hakkında bilgilere ulaşacaksınız.
Ezilme nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir?
Ezik: Bir darbe veya sıkışma sonucunda deride oluşan hasardır. Derin dokularda oluşan ezilmedir. İnsanın derisi bir yere sıkışınca, ezilince, oraya kan toplanır. Morarır, sızlar, çok acır. Buna ezik veya contusion denir. Bazı insanlarda ezik sonucu morarmalar, daha kolay oluşur. Eziklerdeki şişme ve morarmanın sebebi tahrip olan damarlardan doku arasına sızan kandır.
Eziklerin ve Morarmaların Belirtileri Nelerdir?
Ezikte ciltte renk değişikliği olur. Ezik önce kırmızı-pembeyken, sonra mavi yeşil-sarı renge dönüşmektedir. Şişme olur. Ağrılı veya ağrısız olabilmektedir. Eğer ezik kemiğin hemen üstünde ise daha fazla rahatsızlık verir. Kan geri emildikçe ezik solar. Eziğin iyileşme süresi büyüklüğüne göre değişir. Doku arasındaki olan kanama yerçekimi ile aşağıya doğru hareket eder. Kaşa yapılan bir darbe bu şekilde göz etrafında morarma yapabilir. Bazı kan hastalıklarında darbe olmamasına rağmen sık morarma olur. Yaşlılarda da cilt elastikiyetini kaybettiği için damarlar kolay kanar. El ve ayak sırtındaki ezikler geç iyileşir. Çünkü buralardaki kanamaların geri emilimi uzun sürer.
Bir ezik, kesik ve çizik sonucu dışarı açılırsa mikrop kapabilir. Dolaşımın zayıf olduğu ayak ve ayak bileği çevresinde bu durum tehlikelidir. Yaşlılarda iyileşmeyen müzmin bacak ülserlerine sebeb olabilmektedir.
Ezilme ve Morarmaların Tedavisi Nasıldır?
Yaralanmadan hemen sonra uygulanan buz paketi morarmayı azaltır. Eziğe, morarma meydana geldikten sonra yapılacak fazla bir şey yoktur. Bir ezikle karşılaşıldığında başka bir harabiyet, kırık olup olmadığı araştırılır. Doku arası kanamayı önlemek için yaralanan bölge desteklenir. Şişi azaltmak için eziğe bir buz paketi veya soğuk kompres (tazyik) uygulanır. Gerekiyorsa kompres esnek bir bandajla eziğin üstüne tesbit edilir. Ezik olan bir kol boyun askısıyla desteklenebilir. Ezik bölge bacakta ise hastanın yatırılıp bacağın yastık vasıtası ile yukarı kaldırılması faydalıdır. Ezik gövdede ise baş ve omuzların aşağısına yastık konarak gövde kaldırılır.
Ağrı fazla ise, hareket kısıtlılığı varsa, morarma, darbe olmadan kendiliğinden oluşmuşsa, doktora müracaat edilmelidir. Kurşun suyu veya (Eau de Goulard) denilen süt gibi beyaz, bulanık su eziğe çok iyi gelir. Eczanelerde satılan bu su, gazlı bez üstüne dökülür ve morarmış yer üstüne konulur. Ağrı, sızı çok kısa zamanda kaybolur. Kurşun suyu yok ise, bir gazbezi üzerine Lasonil ismindeki merhem sürülerek deri üzerine konur. Sargı bezi ile üzeri bağlanır. Deri yırtılmış, kan çıkmış ise kurşun suyu sürülmez. Yara oksijenli su ile yıkanıp temizlendikten sonra merhem sürülüp sarılma işlemi yapılır.
Ezilme veya Düşme Sonrası Morarmalar nasıl geçer?
Düşme veya bir darbe sonucu oluşan morarmalar, darbe sonrası morluklara Hematom da denilir. Darbe alan bölgede, derinin altındaki kılcal damarların hasar görmesi, kopması veya zedelenmesi durumu gerçekleşir. Bu durumda bölgede kızarmalar, yanmalar, sızlamalar meydana gelecektir. Deri içerisinde kanama olma ihtimali yüksektir. Darbeden veya düşmeden bir müddet sonra deri altındaki kan çoğalıp büyüyeceği için kızarma ve şişme artacaktır. Bu şişmeyi durdurabilmek ve ağrıyı en aza indirebilmek için buz torbası kullanınız.