Gıda Zehirlenmesi Belirtileri ve Tedavisi
Gıda zehirlenmesi kirlenmiş yiyecek ya da su ile insanları etkileyen; mikroplar, bakteriler, parazitler, virüsler veya toksinler ile hastalık yapan bir hastalık ismidir.
Dünya çapında araştırmalar yapan "Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi", her yıl dünyada 76 milyon kişinin gıda zehirlenmesi yaşadğını, bunların 350 bininin apır şekilde hastalandığınıve yaklaşık 5000 hastanın da öldüğünü açıklamıştır.
Bununla birlikte, gıda zehirlenmesinin en sık farkedilen şekli ishal olarak dışa vurmaktadır. Dünyada, özellikle gekişmekte olan ülkelerde her sene milyonlarca insan bu rahatsızlıkları çekmektedir.
Gıda zehirlenmesi kimleri etkiler?
Gıda zehirlenmesi, tek tek veya grup halinde aynı kusurlu gıdayı tüketmiş herkesi etkileyebilir. Toplu yemek yenen yerlerde, özellikle büyük toplumsal işlevleri olan yerlerde, restoranlar, okul, kafeterya vb yaygın olarak görülmektedir.
Hangi besinler daha sık gıda zehirlenmelerine sebep olmaktadır?
Mikrop taşıyan kırmızı et ya da tavuk, kirli su, mayonez, çiğ veya az pişmiş et, yumurta, balık ve istiridye ve benzeri içeren gıdalar dünyada en sık gıda zehirlenmesine sebep olarak yiyecekler arasında bulunmaktadır.
Gıdalar paketleme aşamasında veya raflarda/dolapta uzun süre beklemekten dolayı da bozulmaktadırlar. Özellikle son kullanma tarihlerini kontrol etmeden yememeye özen göstermenizi öneriyoruz.
Gıda zehirlenmesine sebep olan mikroplar nelerdir?
Gıda zehirlenmesine neden olan mikroplar, Campylobacter enterit, kolera, E. coli enterit, Staphylococcus aureus, Shigella, Listeria vb. olarak sıralanabilir.
Gıda zehirlenmesi için en savunmasız kimdir?
Gıda zehirlenmesi için özellikle savunmasız olan kesim bebekler ve yaşlılardır. Bu kişiler için ayrıca özen gösterilmesi gerekmektedir.
Böbrek hastalıkları veya diyabet olanların veya sık sık yurtdışın seyahatlere çıkmak zorunda kalan kişilerin de dikkatli olması gerekir.
Özellikle gebe ve emziren kadınların gıda zehirlenmesinden kaçınmaları çok önemlidir.
Gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir?
Gıda zehirlenmesi yaygın olarak ağrı karın krampları, ishal, bulantı, kusma, halsizlik, ateş, üşüme ve titreme, baş ağrısı vb. ile kendisini gösteriyor.
2-6 Saat içerisinde kusurlu gıda ya da mikroplu su içme ile belirtileri görmeye başlarsınız. Sürenin uzunluğu gıdanın türüne, yeme miktarına ve vücut direncinize bağlıdır.
Gıda zehirlenmesi nasıl tedavi edilir?
Gıda zehirlenmesi yaşayan hastalara bol bol ve sık sık sulu yiyecekler vermek/içirmek gerekir. Çoğu durumda hastalık kendiliğinden giderilir. Bazı hastalar ise ancak antibiyotik tedavisi ile hastalığı geçirebilmektedirler.
Gıda zehirlenmesi önlemek için yemeklerden önce eller yıkanmallı, tırnak temizliğine önem gösterilmeli, besinler yıkanmadan yenmemelidir. Taze ürünler tüketmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca içtiğiniz suları da filtrelemeniz daha iyi olacaktır.
Sitemizdeki benzer diğer yazılar
• Gıda Zehirlenmesi Belirtileri ve Tedavisi
• Besin Zehirlenmeleri: Nedenleri, Belirtileri, Türleri, Tanısı ve Tedavisi
• Enerji İçeceği Nasıl Tüketilmelidir, Yan Etkileri ve Zararları Nelerdir?
• Mantar Zehirlenmesi, Belirtileri ve Tedavisi
• Besin Zehirlenmesinde İlk Yapılması Gerekenler
• Gıda Zehirlenmesi ile ilgili detaylı bilgiler
• Gıda zehirlenmesi belirti ve tadavisi